Την εξεύρεση φόρμουλας προκειμένου να κατοχυρωθεί η πλειοψηφία των αγοραστών από το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που σχετίζεται με την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) για αγορά πρώτης κατοικίας, ζητούν οι εργολάβοι.
Θέση της ΟΣΕΟΚ είναι ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο το ανώτατο όριο αξίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να αδικείται η μάζα των αγοραστών.
Κατοχύρωση ντόπιων αγοραστών
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, Στέλιος Γαβριήλ ανέφερε ότι επειδή κάποιοι εύποροι επενδυτές ενδέχεται να επωφελήθηκαν του μέτρου, δεν θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια για τον μέσο Κύπριο αγοραστή.
«Αν πρέπει να αδικηθούν κάποιοι, σίγουρα αυτοί δεν θα πρέπει να είναι οι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία της αγοράς ακινήτων», σημείωσε σχετικά, τονίζοντας ότι, θεσμοθετημένα, θα πρέπει να υπάρξει κατοχύρωση των εγχώριων αγοραστών.
Το ταβάνι στην αξία δημιουργεί διακρίσεις
Έντονες ήταν οι διαφωνίες που εκφράστηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών επί του αναθεωρημένου νομοσχεδίου για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5%, το οποίο δημιουργεί διάκριση μεταξύ αγοραστών διαμερισμάτων και κατοικιών.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προνοεί ότι το 5% θα μπορεί να επιβληθεί σε οικίες για τα πρώτα 170 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 220 τ.μ. και με ανώτατη αξία τις €350.000.
Όσον αφορά τα διαμερίσματα, ο μειωμένος ΦΠΑ θα εφαρμοστεί για τα πρώτα 90 τ.μ. για εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και για αξία που δεν υπερβαίνει τις €200.000.
Από την πλευρά τους, οι εργολάβοι προκρίνουν την αφαίρεση από το νομοσχέδιο του ανώτατου ορίου αξίας, τονίζοντας ότι το ανώτατο όριο εμβαδού είναι αρκετό για να ικανοποιηθεί η νομοθεσία.
«Δεν ωφελεί ο περιορισμός όσον αφορά τα ποσά, καθώς οι αξίες των διαμερισμάτων ή των σπιτιών, ακόμα και του ίδιου εμβαδού, διαφέρουν αισθητά αναλόγως της περιοχής στην οποία βρίσκονται», επεσήμανε στο InBusinessNews ο κ. Γαβριήλ, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί ο Κύπριος πολίτης επειδή μερίδα επενδυτών πιθανόν να επωφελήθηκαν του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για απόκτηση κύριας κατοικίας.
Tρέχουν να προλάβουν οι αγοραστές
Θέση της ΟΣΕΟΚ είναι ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, ουσιαστικά περιορίζει τις συναλλαγές και φέρνει σε δύσκολη θέση τους υποψήφιους αγοραστές.
Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι η αγορά ακινήτων συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη, με τις πωλήσεις να καταγράφουν αύξηση πέραν του 30%.
Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις ακινήτων ανήλθαν τον φετινό Αύγουστο στις 972 έναντι 724 τον αντίστοιχο μήνα του 2021, δίνοντας ανάσα 34% στην αγορά ακινήτων, ενώ παρόμοια αύξηση (39%) καταγράφηκε στα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν παγκύπρια την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, τα οποία ανήλθαν στα 8.453 από 6.089 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι εργολάβοι εκτιμούν ότι η κινητικότητα που καταγράφεται στην εγχώρια κτηματαγορά κατά τη διάρκεια της χρονιάς οφείλεται στην ανάγκη των αγοραστών να προλάβουν να επωφεληθούν της μειωμένης φορολογίας 5% για απόκτηση πρώτης κατοικίας, προτού υπάρξουν εις βάρος τους αλλαγές.
Δεν πέφτουν οι τιμές των υλικών
Χωρίς τέλος συνεχίζεται το ράλι ανόδου στο κόστος βασικών οικοδομικών υλικών.
Παρόλο που επιχειρήθηκε διόρθωση των τιμών στο τέλος Ιουλίου προς αρχές Αυγούστου, εντούτοις το κατασκευαστικό κόστος παραμένει υψηλό, δημιουργώντας προβλήματα σε εργολάβους και αγοραστές.
«Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για επιβολή πλαφόν στην τιμή ρωσικού φυσικού αερίου δημιούργησαν αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, διατηρώντας τις τιμές βασικών οικοδομικών προϊόντων στα ύψη», εξήγησε σχετικά ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, τονίζοντας ότι παρόλο που υπήρξε περίοδος σταθεροποίησης, εντούτοις δεν καταγράφηκαν μειώσεις στην πραγματική αγορά.
Οι μεγάλες αυξήσεις σε βασικά οικοδομικά προϊόντα έκαναν την εμφάνισή τους στην αρχή της χρονιάς και συνεχίστηκαν μέχρι τον Μάιο. Σε μία πρόσφατη εξέλιξη, ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών της Στατιστικής Υπηρεσίας κατέγραψε άνοδο 17,52% τον Ιούλιο του 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, καταγράφηκαν αυξήσεις στα μεταλλικά προϊόντα (21,50%), στα ορυκτά (16,35%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (16,17%), στα προϊόντα ορυκτών (15,76%) και στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (11,90%).
Μάριος Ιωάννου 07/09/2022 06:40