Την ανάπλαση μέρους κοίτης του ποταμού Άμαθου, με στόχο τη μετατροπή σε γραμμικό πάρκο, στο Δήμο Γερμασόγειας της επαρχίας Λεμεσού.
Το έργο, το οποίο εξασφάλισε την έγκριση του Τμήματος Περιβάλλοντος, έχει ως στόχο την ανάδειξη του γραμμικού πάρκου ως ένα οικολογικό διάδρομο, με επίκεντρο την οικολογία του νερού με εμπλουτισμό της βλάστησης και αναβάθμιση του τοπίου με σκοπό τη δημιουργία ενός ευχάριστου μικροκλίματος στην περιοχή του.
Το πρότυπο γραμμικό πάρκο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου συνολικού μήκους έξι χιλιομέτρων που θα συνδέει το παραλιακό μέτωπο Λεμεσού με το φράγμα Γερμασόγειας. Το έργο χωρίζεται σε τρεις επιμέρους φάσεις οι οποίες στο παρόν στάδιο δεν είναι επακριβώς γνωστό σε ποιο χρονικό ορίζοντα θα υλοποιηθούν.
Το εν λόγω έργο αποτελεί τη φάση Α’ του συνολικού έργου. Πρόθεση του Δήμου Γερμασόγειας είναι η σταδιακή ολοκλήρωση ολόκληρου του έργου τα αμέσως επόμενα χρόνια. Σκοπός του έργου είναι να προσφέρει στους χρήστες ξεκούραση, ψυχαγωγία και ευκαιρίες για άθληση.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική γνωμάτευση, το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός της κοίτης του ποταμού «Άμαθου» σε χώρο που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστο ως χώρος στάθμευσης, και προτείνεται να ανακατασκευαστεί σε γραμμικό πάρκο. Το προτεινόμενο έργο εκτείνεται από τη συμβολή της κοίτης του ποταμού, με τη λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Α΄ (το νοτιότερο σημείο του έργου), μέχρι την περιοχή της συμβολής της κοίτης του Ποταμού με την οδό Δαιδαλίδων (το βορειότερο του όριο του) με συνολικό μήκος 291 μέτρα και με πλάτος περίπου 33 μέτρα.
Χωροθετείται εντός των ορίων του Δήμου Γερμασόγειας της επαρχίας Λεμεσού σε αστική περιοχή σε υψόμετρο πέντε μέτρα περίπου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το έργο είναι προσβάσιμο από την οδό Χριστάκη Κράνου.
Στο χώρο του έργου υπάρχει, μεταξύ άλλων, άσφαλτος (κοίτη του υφιστάμενου ποταμού, κερκίδες από οπλισμένο σκυρόδεμα, κράσπεδα, πρανή από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοίχοι από οπλισμένο σκυρόδεμα, ράμπα από οπλισμένο σκυρόδεμα, πρανές από οπλισμένο σκυρόδεμα που βρίσκεται σε επαφή με το μεσαιωνικό γεφύρι (το «Γεφύρι του Αρίστου» το οποίο αποτελεί αρχαίο μνημείο του Πίνακα Α’ και περιλαμβάνεται στον κατάλογο αρχαίων μνημείων του Τμήματος Αρχαιοτήτων).
Διευκρινίζεται ότι το «Γεφύρι του Αρίστου», η μεσαιωνική γέφυρα, θα διατηρηθεί ενώ τα πιο πάνω θα κατεδαφιστούν. Επίσης, στο βορειότερο (και υψηλότερο) σημείο του έργου εντός της κοίτης του ποταμού, καταλήγουν σωλήνες ομβρίων υδάτων και στην υφιστάμενη κατάσταση τα νερά διατρέχουν τον χώρο του έργου και καταλήγουν στη θάλασσα.
Με βάση την πρόταση διαμόρφωσης η ʺσφραγισμένηʺ κοίτη του ποταμού με άσφαλτο θα αφαιρεθεί θα διαμορφωθεί με υλικά υδατοπερατά και τα όμβρια νερά πέραν της όδευσης τους μέσω καναλιού απορροής ομβρίων υδάτων που θα τα οδηγεί στη θάλασσα θα διατρέχουν όλο το πλάτος της κοίτης του ποταμού βοηθώντας έτσι στον εμπλουτισμό της κοίτης του και της φυσικής λειτουργίας του. Κεντρικά κατά μήκος του έργου θα δημιουργηθεί ανοικτό/αβαθές κανάλι απορροής ομβρίων υδάτων. Κατά μήκος της ανατολικής και δυτικής πλευράς του έργου τα υφιστάμενα δέντρα διατηρηθούν και θα γίνει ενίσχυση πρασίνου με τη φύτευση νέων τοπικών ειδών δέντρων, θάμνων και φυτών. Οι νέες δομές/κερκίδες, θα χωροθετηθούν με τρόπο που δεν θα αποτελούν εμπόδιο στην ομαλή ροή του νερού και θα είναι ανθεκτικές στα πλημμυρικά φαινόμενα.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο προβλέπει:
- Γραμμικούς χώρους πρασίνου, ποδηλατόδρομο/πεζόδρομο.
- Χώρο εκδηλώσεων – παραστάσεων.
- Αστικά μπαλκόνια με θέες προς το πάρκο.
- Κεντρικό χώρο εκδηλώσεων/πάρκου.
- Κανάλι απορροής όμβριων υδάτων
- Κερκίδες και σε διάφορα σημεία θα τοποθετηθούν προκατασκευασμένα καθίσματα από μπετόν
- Μεταλλική πέργολα μήκους 78 μέτρων με διάτρητο/ανοικτό το άνω μέρος της για φύτευση αναρριχητικών φυτών τα οποία θα εμπλουτίζουν το πράσινο της περιοχής και θα προσφέρουν σκίαση στους χρήστες του χώρου και τους περιπατητές της περιοχής. Η πέργολα θα είναι τοποθετημένη σε πάτωμα από τριφτό μπετόν ενώ κατά μήκος των σημείων στήριξής της στο έδαφος θα τοποθετηθεί φυτόχωμα και χαλίκι γκρίζου χρώματος ύψους 10 εκ. πάνω σε γεωύφασμα για φύτευση χαμηλών θάμνων.
- Αστικά μπαλκόνια με θέα.
- Χώρους πρασίνου.
InBusinessNews 08:00 – 22 Ιουλιου 2024